Metrolippu palautuspulloja vastaan

Pullonpalautusautomaatti, Peking

© Incom Recycling

Pekingin kaupunki on asentanut 34 pullonpalautusautomaattia metroasemilleen. Rahan sijasta automaatit hyvittävät pulloista julkisen liikenteen ”krediiteillä” tai puhelinliittymien puheajalla. Puheaikaa halutessaan käyttäjä syöttää puhelinnumeronsa laitteeseen ja näin pullot muuttuvat ”kierrätyspuheluiksi”.

Pekingin kaupungin mukaan se kierrättää vuosittain noin 15 000 tonnia muovipulloja vuodessa ja uskoo automaattien lisäävän määrää entisestään radikaalisti. Ensimmäiset kymmenen automaattia on asennettu jo vuonna 2012 ja määrää on hiljattain lisätty.

Suomalaisista, jotka ovat tottuneet rahalla palkitseviin palautusautomaatteihin, idea voi kuulostaa hölmöltä. Ideaa on kuitenkin käytetty myös Australian Sydneyssä, jossa pulloilla voi ansaita ”ruokalipukkeita”, bussilippuja tai liput kaupungin suosittuihin uuden vuoden bileisiin.

Ehkä ideaa voisi käyttää Suomessakin tarjoamalla automaattiin palauttaville eksklusiivisia etuja, kuten liput Cheekin stadionkeikalle tai erinäisten liikkeiden kampanjaetuja, jotka olisivat ”rahaa arvokkaampia”?

 

Lähteet:

http://www.treehugger.com/culture/pay-your-subway-ride-beijing-recycling-plastic-bottle.html

http://www.recyclingtoday.com/reverse-vending-plastic-recycling-china.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *