Tee-se-itse kasvihuone

20140926_152458 (Medium)

Oma kasvihuoneeni. Ovi on vinossa, koska se on keirrätetty rinteessä olleesta huoneesta.

Pysyvätkö ruuvinväännin ja niittipyssy hyvin kädessä? Ja sahaaminenkin onnistuu? Hyvä! Rakentamalla oman kasvihuoneen voit säästää selvää rahaa ja saada huoneesta juuri tarvisemasi kokoisen.
Nykyään valmiita kasvihuoneita saa lähes kaikista hieman isommista marketeista ja halpahalleista, puutarhaliikkeistä puhumattakaan. Halvimmat huoneet ovat varmasti hinnaltaan kilpailukykyisiä oman huoneen rakentamisen kanssa, mutta niiden ominaisuudet ovat todennäköisesti korkeintaan keskinkertaisia. Materiaalit ovat kevyitä ja siten yleensä helposti taipuvia tai murtuvia. Ja vaikka huone kestäisikin, on kennolevy sen verran ohutta, että alkukevään lämmitys vaatisi aikamoisen puhaltimen ja tulisi kalliiksi. Valmiita huoneita voi eristää esimerkiksi erityisesti kasvihuoneläyttöön tehdyllä kuplamuovilla. Se ei ole halpaa ja kallistaa edullisuus vaakaa tee-se-itse kasvihuoneen suuntaan. Materiaalina huoneessa olen käyttänyt puuta, mutta ainakin sähköasennusputki on toinen käyttökelpoinen materiaali. Sen lumikuorman kestävyys on kuitenkin olematon ja se myös kestää säänvaihteluita niin heikosti, että se tulisi rakentaa joka kevät uudelleen. Kausihuoneisiin ja tunneleihin se on oikein sopiva materiaali.

Materiaalina olen siis käyttänyt puuta, tarkemmin ottaen 50x50mm aka kakkoskakkosta. Pieneen kasvihuoneessen katon rakenteeksi riittää myös rima 20x50mm, mutta minulla oli 50×50:stä käänyt isomman huoneen purkumateriaalista juuri sopivasti takapihan huoneeseen.

Katteeksi valisin EVA-kalvon, joka läpäisee valoa heikommin kuin muut kasvihuonekalvot, lasi tai kennolevyt, mutta on kestävää ja hyvin asennettu ja kalvo kestääkin viitisen vuotta. Lasisen huoneen rakentaminen vaatisi kunnon perustuksien kaivamista, kun taas pienen kalvohuoneen voi laittaa suoraan maan päälle.

Ruuvien kanssa rakentaessa mahdollistuu huoneen helppo purkaminen ja siirtäminen ainakin pariin otteeseen.

Sitten itse asiaan.

Työvälineet:

1. Saha, perusmalli.

2. Lyijykynä ja tussi.

3. Akkuporakone ja toinen akku valmiina.

4. Ruuvipuristimia (tai apuri).

5. Nitoja, sellainen kunnon metallinen Rapid kannattaa olla. Ostin ensin itse halvan, ampui itsestään niitin läpi.

6. Mattopuukko.

Materiaalit:

1. EVA-kalvo / muu kasvihuonekalvo. Ostin ison rullan Scheteligiltä, kasvihuonekalvoa myydään myös pienemmissä paloissa. Esimerkiksi Säkylän tarvikepalvelu myy muovia paloina ja pieniä paloja saa myös ainakin Hong Kong tavarataloista.

2. 50x50mm (tai 20x50mm) rima/lauta/puu, mikä onkaan.

3. 50x100mm puuta ”perustukseksi”. Ettei nyt ihan tuulen mukana lähde. Jos huone on isompi, tulee se kiinnittää kunnolla maahan.

4. Lajitelma ruuveja. Aika paljon menee, kannattaa laskea tarve ja ostaa hieman ekstraa, ettei sitten harmita rakentamisen jäädessä kesken. Esimerkiksi kahden 50mm puun liittämiseksi kannattaa hommata 90-100mm ruuveja, jotta pysyy kunnolla. Ruuveissa tulee olla itseporaavat kärjet, etteivät puut halkeile niin herkästi. (Esimerkiksi 20mm, 25mm, 50mm, 70mm, 80mm, 90-100mm)

5. Paketti niittejä.

6. Pieniä vanerinpaloja uloimman muovin kunnolliseen kiinnitykseen tuulta vastaan. Jos vanerinpaloja ei ole saatavilla, myös muut ohuet, ruuvausta kestävät, puun tai muovinpalaset käyvät.

7. 4kpl pienet saranat oveen ja tuuletusluukkuun

8. 2kpl salpa oveen, ylös ja alas.

9. Haka oveen, jotta tuuletus onnistuisi hyvin ilman, että ovea täytyy pitää kokonaan auki. Pituus noin 20cm, kasvihuoneen paikasta riippuen.

10. Univent – luukunavaaja tuuletusluukkuun. Ei pakollinen, mutta suosittelen lämpimästi. Kiinnitykseen 3kpl kulmaraudat 90 astetta ja pieni puupalikka.

Ohjeet:

HUOM! Pienehkö sekavuus ja työvaihden hyppely johtuu siitä, että kuvat ovat itseasiassa huoneen uudelleenkasaamisesta, eivät alkuperäisestä rakentamisesta.

Tässä on itseasiassa osaluettelo huoneen siirtoa varten :) Oikea suunnitelma kannattaa tehdä mittakaavassa.

(1.) Tässä on itseasiassa osaluettelo huoneen siirtoa varten 🙂 Oikea suunnitelma kannattaa tehdä mittakaavassa.

1. Tee suunnitelma. Kannattaa mitoittaa huone hieman yli arvioidun tarpeen. Aina löytyy pari kasvilajia lisää, mitä haluaakin kokeilla.

Käytin pystypuiden välinä noin 50cm, hieman vaihdellen, johtuen kierrätetyn materiaalin rajallisuudesta. Suunnitelmassasi voit käyttää hieman suurempaa väliä. Katon astekulma tulee olla sen verran, että mahdollinen lumikuorma valuisi alas katolta. Omassa huoneessanin seinien korkeus on 160cm ja harjakorkeus noin 200cm. Mitäs siitä nyt tuleekaan asteita?Luultavasti kuitenkin katemateriaalista johtuen runsaslumisina talvina joutuu tekemään hieman lumitöitä, ettei lumen paino venytä tai jopa riko muovia.

(2. ja 3.) Sahaa puut mittoihin ja maalaa ulkopuoli.

(2. ja 4.) Sahaa puut mittoihin ja maalaa ulkopuoli.

2. Sahaa puut tarvittaviin mittoihin. Mittojen kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta puu on siitä kiva materiaali, että pienet erheet annetaan anteeksi.

Kattotuolit sahasin asettamalla ne oikeaan kulmaan ja puristamalla kiinni ruuvipuristimilla. Oikeat sahauskulmat merkitään kynällä jonka jälkeen puristimet otetaan irti ja puut sahataan muotoonsa.

Oven ja tuuletusluukun karmit (pystypyyt, joiden väliin ovi ja tuuletusluukku kiinnitetään) kannattaa jättää hieman pidemmiksi kuin on tarve ja merkitä sahauskohdat valmiiden uloimpien kattotuolien avulla seinien jo ollessa pystyssä. Katso kuvat

3. Oven teko on yksinkertaista. Sahaa puut oikeisiin mittoihin, muista ottaa materiaalin paksuus huomioon laskelmissa. Samalla tavoin tehdään myös tuuletusluukku. Ovesta pitää tehdä tukevampi asettamalla poikkipuu kulkemaan kulmasta vastakkaiseen kulmaan. Ovi kannattaa tiiviyden vuoksi ”kääriä” muoviin, eikä vain niitata muoveja molemmin puolin.

(6.) Seinät kiinni toisiinsa

(6.) Seinät kiinni toisiinsa

4. Maalaa puiden ulkopuolelle tulevat osat hyvin (valkoisella), jotta auringonvalon tuottama lämpö ei vahingoita muovia. Maalikse kelpaa mikä tahansa ulkomaali. Jotain spesiaaliamaaliakin varmasti löytyy.

5. Kasaa huone aloittaen seinistä, yksi kerrallaan. Puiden paikallaan pitämisessä voit käyttää apuna ruuvipuristimia. Kun puut pysyvät paikoillaan, on poraaminen ja ruuvaaminen helppoa.

Kiinnitin puut toisiinsa ylä- ja alakautta, kaksi ruuvia ylös, kaksi alas. Noin 100mm ruuvit ovat hyviä 50mm materiaaliin. Alaosan ”perustukseksi” tulleisiin kakkosnelosiin (50x100mm puihin) jouduin poraamaan isommat reiät noin puoleenväliin saakka, jotta sain ruuvit tarpeeksi syvälle vastakappaleeseen.

 

20140914_124859 (Medium)

(3. ja 7.) Ovi ja uloimmat kattotuolit.

6. Seinät kiinnitetään toisiinsa saman pituisilla 100mm ruuveilla, kaksi ylös, kaksi alas. Hyvin pysyy, ei tarvitse mitään kulmarautoja tms.

7. Uloimmat kattotuolit kiinnitetään ensin. Ennen kiinnitystä sahaa oven ja tuuletusluukun vierelle tulevat puut oikeisiin mittoihinsa kattotuolien avulla. Puunpätkä, johon tuuletusluukku kiinnitetään kannattaa tehdä sen puoleisen kattotuolin ollessa paikallaan. Aseta pätkä vasten kattotuolia oikealle paikalleen ja piirrä sahausmerkit.

8. Katon harjan tukipuu kiinnitetään tukevasti uloimpiin kattotuoleihin.

9. Katon astekulmasta johtuen kiinnitin sisimpien kattotuolien kohdalle lisäpalikat, jotta tuolit lepäävät tukevasti aloillaan ja ne saa hyvin kiinnitettyä paikoilleen, myös kaksi ruuvia (n 70mm) per puoli.

20140911_120905 (Medium)

(7. ja 8.) Tuuletusluukun puunpätkä ja harjan tukipuu.

10. Kattotuolien puut kiinnitetään toisiinsa ylhäältä ja alhaalta päin, 2 ruuvia puolellensa. Alla kulkevan tukipuun läpi vielä tuoleihin yksi pitkä ruuvi kuhunkin, niin kyllä pysyy.

11. Mittaa tarvitsemiesi muovinpalojen koot ja suunnittele, kuinka voit tehokkaasti hyödyntää käytössäsi olevan kalvon. Aina tulee hukkapaloja, sille ei voi mitään. Niitä voi käyttää katteena vaikka pienessä kasvilavassa tms. Merkkaa tussilla linjat levitettyyn muoviin. Paloihin kannattaa ottaa hiukan ylimääräistä, jotta ei tule leikattua liian pieniä paloja. Itse leikkasin ekstraa noin 15cm per sivu ja puoli. Myös maata vasten tulevat helmat tulee voida upottaa maahan, jotta säästytään vedolta.

(10.) Kattotuolin osien kiinnitys.

(10.) Kattotuolin osien kiinnitys.

Oven ja tuuletusluukun sivujen muovit kannattaa mitata koko seinän kokoisiksi ja leikata muovi pois asennuksen jälkeen oven ja luukun kohdalta.

12. Leikkaa muovi mattopuukolla. Koita pitää muovi mahdollisimman puhtaana ulko- ja sisämuovin vastakkain tulevilta pinnoilta tai joudut pesuhommiin ennen kiinnitystä.

13. Ensin kiinnitetään oven ja tuuletusluukun puoleisten seinien muovit. Kiinnitä ensin muovi harjan kohdalta suunnilleen oikeaan kohtaan ja kiristä muovia pikkuhiljaa laittamalla ruuvipuristimia nurkkiin. Korjaa muovin asentoa kunnes se on tiukalla. Muista varata helmoihin sen verran varaa, että se on helppo upottaa maahan.

Nido muovi kiinni mahdollisimman tiukalle (ei nyt sentään revetä saa, jotain rajaa 😉 ).

EVA-kalvoa

EVA-kalvoa

Leikkaa ylimäärinen muovi oven, ja toisella puolella tuuletusluukun, kohdalta. Jätä noin 10cm ekstraa vedon poistoa varten. Voit myös taivuttaa ekstramittaa oven/luukun tiivisteeksi. Seuraavaksi, leikkaa liiat muovit ulkoreunoilta. Jätä muovia yli sen verran, että saat muovin pitkältä matkalta puuta vasten vedon poistoa varten.

14. Kiinnitetään katto- ja sivuseinämuovi. Sen kiinnittäminen on helpompaa, koska se lepää levittämisen jälkeen painovoiman ansiosta nätisti paikoillaan. Katso, että joka puolella on hieman varaa (puun paksuuden verran ainakin) ja että helmat saa hyvin maan alle. Itse aloitin kiristämisen ja nitomisen katon harjalta, kulkien sivun kerrallaan alaspäin. Voi olla, että osaat tämän homman paremmin. Ihan ok tuloksen sain kuitenkin aikaan.

Muovin kiinnitys

(13.) Muovin kiinnitys

15. Kun muovit ovat paikoillaan, tulee ne kiinnittää runkoon vanerinpaloilla ja pienillä ruuveilla, jottei tuuli revi muovia. Itse käytin noin 20 palasta per oven- ja luukun puoleinen sivu.

Katto- ja sivuseinien puolelle ei kannata laittaa vaneria, jotta vesi ja lumi laskeutuvat hyvin alas katolta. Tulee vain varmistaa, että se on hyvin samojen vaneripalojen ja ruuvien alla, jotka kiinnitetään oven ja luukun puoleisille seinille.

16. Seuraavaksi siirrytään sisäpuolelle muoveja kiinnittämään. Ensin kiinnitetään oven ja tuuletusluukun puoleisten seinien muovit. Kaikki palaset, paitsi tuuletusluukun puolella olevan ison palan, sain tehtyä jämäpaloista, joita oli muita paloja leikatessa jäänyt. Apuna voi tarvittaessa käyttää ruuvipuristimia. Pienet palat on huomattavasti helpompi kiinnittää (Ah, kuinka helpolta se tässä vaiheesa tuntuukaan!). Muista jättää kaikkiin paloihin hieman varaa ja kunnolla helmaa, jotta mahdolliset pienet virheet mitoissa kompensoituvat ja helman saa joko upotettua maahan tai ujutettua mahdollisen lattiamuovin/muun ratkaisun alle.

Muovi paikoilleen ruuvipuristimilla 

(13.) Muovi paikoilleen ruuvipuristimilla

17. Sisäpuolen katto- ja sivuseinämuovin kiinnitys kannattaa aloittaa merkkaamalla harjan tukipuun kohdalle muoviin suora linja ja merkitä myös keskikohta. Kiinitä muovi ruuvinpuristimilla, ensin suunnilleen ja pikkuhiljaa kiristäen ja säätäen. Kun olet tarkistanut, että muovia riittää kaikkiin kulmiin ja alas asti, nido ensin muovi kiinni harhan tukeen koko matkalta.

Seuraavaksi kiinnitä muovi katossa keskimmäiseen kattotuoliin toiselta puolelta ja sitten toiselta. Jatka kohti sivuja puoli kerrallaan. Kulmat tulee kiinnittää aivan kulmassa olevan pystypuun reunaan, jotta ilmarako kahden muovin välissä pysyisi noin viidessä sentissä. Kun katto on nidottu, kiinnitä seuraavaksi sivuseinät samalla taktiikalla.

Leikkaa ylimääräiset varovasti pois mattopuukolla.

Leikkaa ylimääräiset varovasti pois mattopuukolla.

Itselläni kävi niin, että sisämuovien viritys onnistui liiankin tiukalle ja muovi lähti hiukan repeämään. Voit vahvistaa kohtia nitomalla useita niittejä ristiin päälleikkäin.

18. Leikkaa liiat muovit pois (myös riippuen taktiikastasi reikä tuuletusluukun kohdalle) ja nido reunat kunnolla kiinni, niittejä ei kannata säästellä.

19. Kiinnitä automaattinen luukunavaaja tuuletusluukkuun. Itse onnistuin hommassa mallaamalla avaajaa luukkuun ja kiinnittämällä pienen puupalikan törröttämään seinästä kolmella 90 asteen kulmaraudalla seinään.

20. Kiinnitä vielä vielä haka oveen ja kaiva helmat maahan. That is it!

 

10cm ekstra, joka voidaan jättää näin tai taivuttaa oven ja pystypuun väliin poistamaan veroa.

10cm ekstra, joka voidaan jättää näin tai taivuttaa oven ja pystypuun väliin poistamaan veroa.

Nyt voitkin suunnitella, että haluatko tehdä huoneeseen penkit suoraan maahan, viljellä säkeissä vai ruukuissa. Itsellä on ollut alkukeväästä seiniin kiinnitetyt hyllyt ja myöhemmin multasäkit tomaateilla maan tasossa.

Viljelyn olen pystynyt aloittamaan houneessa (240x160cm) 1000w + 500w lämmittimillä huhtikuun alussa, jolloin pakkaset eivät yöllä ole enää kovin kipakoita. Kannattaa pitää esimerkiksi yksi testiyö kovemmilla pakkasilla ja verrata ulkolämpötilaa sisätilan lukemiin. Aluksi sisällä voi yöllä pitää myös harsoja lisäsuojana.

Onnea matkaan! Jos innostut rakentamaan huonetta ja/tai kysymyksiä ja parannusehdotuksia löytyy, kommentoi ihmeessä artikkelia!

 

Vielä kuvia:

 

9 thoughts on “Tee-se-itse kasvihuone

  1. Mainitsit ostaneesi EVA/kasvihuonekalvoa ison rullan Scheteligiltä. Myykö Schetelig noita jossain suoraan ei-ammattilaisille? Pitäisi saada EVA-kalvoa jostain rulla (edullisesti tietysti).

    • Hei!

      Sori kun vastaus kesti, jostain syystä kommenteista ei ole tullut ilmoituksia.

      Olet jo varmaan tehnyt ratkaisusi tähän mennessä, mutta vastaanpa silti.

      Muistaakseni tilasin EVA-kalvon erään maatilan kautta, mutta luulen kyllä että Schetelig toimittaa myös yksityishenkilöille. Kannattaa soittaa heidän myyntiinsä tai asiakaspalvelunumeroon.

      Toivottavasti projektisi etenee hyvin! Mukavaa kevättä!

    • Moi!

      Kiitos kommentista, sori kun kesti vastata!
      En tarkkaan muista enää, että paljonko olisi tullut maksamaan. Osittain siksi, että aikaa on kulunut ja osittain siksi, että rakensin huoneen isomman kasvihuoneen kierrätysosista.

      Mutta jos nopsaan katselee netistä, niin puutavarat kakkosnelosta 8 metriä, kakkoskakkosta 50m, kasvihuonekalvot ja siihen tarvikkeita (ruuvit, kulmaraudat jne.) muutamalla kympillä niin veikkaisin noin 150e. Mutta jos vaikka löytyy ruuveja, saa halvalla puutavaraa ja kasvihuonekalvot edullisemmin (löysin netistä noin 30e 5x6m pala), niin lähemmäs satasta voi varmaan päästä. Ja aina voi vähän soveltaa suunnitelmien ja tarpeiden mukaan. Niin juu, ja jonkun maalipurkinhan tuohon joutuu vielä hommaamaan.

  2. 50mm x 50mm ei ole kakkosnelonen. 50mmx50mm on kakkoskakkonen. Älä mielellään sotke termejä mikäli tietotaidosta vajetta tai sitten voisit selvittää hieman tarkemmin käyttämäsi termistön historiaa.

    • Hei!

      Missä kohdassa olen väittänyt 50×50 puuta kakkosneloseksi? En löytänyt.

  3. Kasvihuoneen rakentaminen itse saasti rahaa ihan huikeasti. Materiaalien kustannukset olivat noin 600 euroa, kun taas suunnilleen samankokoinen valmis kasvihuone olisi maksanut 1500 eurosta ylospain. Tyotunteja ja hikea kasivuoneen rakennus kylla vaati, mutta onko mitaan mahtavampaa kun ihailla omien (tai puolison) kattosten jalkea ja todeta: Perhana, siina se nyt on. Kylla kannatti!

  4. Hyvät ohjeet kasvihuoneen tekoon. Meillä naapurit tekivät kennolevyistä itselleen kasvihuoneen viime kesänä. Nyt mietittiin mekin, jos tehtäisiin oma kasvihuone pihalle.

    • Kiva kuulla! Sen verran päivitystä kasvihuoneen tilanteeseen, että hyvin on kestänyt. Varmaankin jonkinlainen eristys olisi hyvä tehdä rakenteelle maasta, jotta ei kosteus nousisi maata vasten oleviin osiin. Esimerkiksi tiilistä ja kattohuovasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *