Ruokaa roskiin Suomessa 100 000 tonnia vuodessa

Hävikkiviikko

Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton kampanja, joka järjestetään nyt toista vuotta.

Pois heitetyn ruoan arvo on yli 500 miljoonaa euroa ja per asukas ruokaa heitetään pois noin 20 – 26 kiloa, eli yli sadan euron edestä vuodessa.

Varsinkin jos jätteitä ei lajitella, kuormittaa se myös ympäristöä, sen lisäksi, että hävikistä aiheutuu myös turhaa kustannusta kuluttajille suoraan, sekä kaupan laskiessa hävikin tuotteiden hintoihin. Toki ruoan tuotantopanos lentää myös biojätteen mukana roskiin ja aiheuttaa silloin turhaa kuormitusta.

Kuluttajaliiton järjestämä Hävikki-viikko kampanja pyrkii tuomaan asiaa julkisuuteen. Kampanjaan osallistuvat liiton lisäksi mm. Kesko, SOK, HOK-Elanto ja Lidl. Kampanja kestää viikon 8. – 14. syyskuuta.

”Hävikkiviikko huipentuu torstaina 11. syyskuuta Helsingissä, Turussa ja Tampereella järjestettävään Saa syödä! -tempaukseen, jossa Motiva kumppaneineen jakaa ohikulkijoille yhteensä noin 5 000 kauppojen ylijäämäruuista valmistettua kasvislounasta. ” kertoo Verso-blogi.

 

Iltalehden listaamia Marttojen niksejä ruoan pilaantumisen välttämiseen:
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2014090418631190_ru.shtml

 

EU:ssa 90 miljoonaa tonnia ruokaa roskiin – avuksi mobiilisovellus

Vasta kokeiluasteella oleva mobiilisovellus on käytössä parissa luomukaupassa ja leipomossa Saksassa. Sovelluksen valmistajan tavoitteena on saada sovellus käyttöön kaikissa elintarvikekaupoissa vuoteen 2025 mennessä.

”FoodLoop-sovellus etsii lähiseudun kaupoista ”parasta ennen” -päivämäärän lähestymisen vuoksi alennuksessa olevia tuotteita. Vähittäiskaupat merkitsevät alennukseen tulevat tuotteet erityisellä viivakoodilla. Tästä lähtee ilmoitus sovelluksen käyttäjille lähes reaaliaikaisesti.” kertoo Aamulehti.

Sovelluksen saksankielinen ja englanniksi tekstitetty esittelyvideo:

FoodLoop Translated Marketing Video from FoodLoop – Save it all! on Vimeo.

 

Lähteet:

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194919598818/artikkeli/eussa+heitetaan+90+miljoonaa+tonnia+ruokaa+roskiin+tama+sovellus+voi+vahentaa+havikkia.html
http://www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko
http://verso-blogi.blogspot.fi/2014/09/havikkiviikolla-kannustetaan-jalleen.html
http://yle.fi/uutiset/ruokaa_roskiin_23_kiloa_nokkaa_kohden_havikkia_yritetaan_vahentaa/7457697
http://www.freefoto.com/preview/09-11-2/Vegetable

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *