Menneisyyden ekologiset tietokoneet

Dell Studio Hybrid

Dell Studio hybrid bamboo

Dell Studio hybrid bamboo

Huikean bambukotelon siivittämänä Dell Studio hybrid saa aloittaa menneisyyden ekokoneiden marssin. Kotelon lisäksi ekokuolaa sai suupielistä valumaan silloisiin pöytäkoneisiin verrattuna 70 prosenttia pienempi virrankulutus.

Ei tällä bambumyllyllä pelejä pelattu, mutta tehtävänsä se hoiti: Full HD-leffat pyörivät nätisti ja kaikenmoinen surffailu ja someilu onnistui hienosti.

Työkoneeksi sitä ei kannattanut ostaa rajoittuneiden tehojensa vuoksi, kannatti ostaa halpa perus-pc. Kätevän kokoinen, kyllä, mutta niin on perus kannettava, joka sekin pärjäsi koneelle tehoissa ja pesi sen liikuteltavuudellaan.Hintaa koneella oli vuonna 2008 noin 650 euroa + bambukotelo noin sadan euron luokkaa, joka on aika korkea hinta tällaisesta kokoonpanosta.

Ehkä juuri edellä mainittujen seikkojen vuoksi Hybridistä ei ikinä tullut sitä olohuoneiden tyylikästä kalustetta, joka se tahtoi olla. Mutta bambukotelo, se on jotain!

Suoritin: 2.1GHz Intel Core 2 Duo T8100
Muisti: 2GB 667MHz DDR2 SDRAM
Näytönohjain: 128MB (shared) Intel GMA X3100 integrated graphics chip
Kovalevy: 250GB, 5,400rpm
Optinen asema: DL-DVD-RW
Verkko: Gigabit Ethernet
Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Home Premium SP1 (32-bit)

iameco

iameco

iameco oli ensimmäinen EU:n Ympäristömerkin saanut tietokone.

iameco on kosketusnäytöllä varustettu all-in-one tietokone, joka markkinoille tullessaan oli ensimmäinen EU:n ympäristömerkin saanut tietokone. Sen hiilijalanjälki on 70% pienempi kuin keskimääräisen tietokoneen. Kehys on tehty puusta ja saa laitteen näyttämään vanhan ajan radiolta.

Kone on edelleen myynnissä uusittuna versiona ja valmistajan mukaan koneen valmistuksessa on käytetty 75% vähemmän vettä, 98% materiaaleista on kierrätettäviä, vaarallisia materiaaleja ei ole ja virrankulutus on todella alhainen. Elinkaarenkin luvataan olevan 10-vuotta.

iameco v.3
Suoritin: Intel Atom D525 1,8GHz
15,6″ kosketusnäyttö
4Gb DDR3 (laajennettavissa)
Kovalevy: 250Gb SSD
Wifi, lan, 4x USB, Sarjaportti, rinnakkasiportti
Windows 8

 

 Aleutia E1

Aleutia E1

Aleutia E1 kuluttaa 8W virtaa.

Jos edelliset koneet ovat fiinisti puulla viimeisteltyjä, oli Aleutia E1 karuakin karumman näköinen. Mutta onneksi ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa ja tämän kovin ase oli sen virrankulutus, 8W. Useimmat kannettavat tietokoneet kuluttavat noin 60W virtaa, joten ero on aikamoinen. E1 ei toisaalta soveltunut muuhun kuin kevyeen surffailuun, muiden suoriutuessa enemmän tehoa vaativista tehtävistä.

Laite toimi helposti kauankin vaikka auton akusta ja pienilläkin aurinkopaneeleilla pystyy tuottamaan virtaa koneen tarpeisiin. Virrankulutusta tietenkin lisäsi valittu näyttö, mutta pienen virtapihin LCD-näytön valinta koneen rinnalle teki yhdistelmästä oikean off-the-grid laitteen.

Aleutia valmistaa nykyisin huomattavasti tehokkaampaa konetta T1;stä, joka sekin kuluttaa vain 10W virtaa ja voidaan kytkeä suoraan 12V virtalähteeseen.

Aleutia E1
Suoritin: SiS 200MHz
128Mb RAN
Käyttöjärjestelmä: Puppy Linux

Lähteet:

http://www.cnet.com/products/dell-studio-hybrid-series/ – Dell Studio hybrid

http://iameco.com/ – iameco

http://www.ecofriend.com/aleutia-e1-green-sustainable-computer-for-anyone-living-off-the-grid.html – Aleutia E1

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *